Ensimmäisellä kerralla tutustuttiin lautanauhojen kutomiseen open harjoitusloimien avulla ja mietittiin, minkälaisia nauhoja voitaisiin kutoa. Mihin nauhoja yleensä käytetään..? Verkosta löytynyt iiiiihana lautanauhojen suunnitteluohjelma oli korvaamaton hyöty, sillä sen avulla voi kokeilla erilaisia kuvioita ja värityksiä helposti. Tai siis vähän liiankin helposti ja aivottomasti....?
Pertti Pitkäsen lautanauhasuunnitteluohjelma:
http://users.jyu.fi/~perpitk/index.php?page=lautanauha/ohjelmaNooh, mutta yritys ja erehdys, satunnaisuus ja pohdinta ovat kaikki välillä tervetulleita asioita.
Toisella kerralla päästiin jo enemmän itse asiaan, eli jokainen enemmän tai vähemmän pääsi valitsemaan käyttötarkoitusta omalle nauhalleen. Mikä materiaali, mitkä värit, mikä käyttötarkoitus?? Samalla puuhasteltiin myös itselle omat laudat. Konepahvista jokainen askarteli tarvittavan määrän lautoja ja kulmat väritettiin puuväreillä. Hienoa työskentelyä jälleen kerran. Laudat saatiin valmiiksi ja hieman avattiin jo loimen mittaamisen ongelmaa, siis mitkä ovat alkusolmut, ja mitkä ihmeen tutkaimet...??????
Myös historiaa olen yrittänyt ottaa mukaan lautanauhojen kutomiseen. Mielestäni kansanperinne ja perinnekäsityöt ovat aivan ihania, inspiroivia ja voimauttavia; itsetehdyillä yksinkertaislla välineillä saadaan aikaan hienoja töitä. Ja onhan lautanauhojen kudonta vanha tekniikka, vanhimmat löytyneet nauhojen jäännökset ovat Suomessa jostain 500-luvulta jKr. Ja entäpä jossain muinaisessa Egyptissä? Millaisia nauhoja siellä on kudottu... Yllä hieno kuva, jonka löysin verkosta..
Tässä riittää ensi kerraksi pohtimista, eri termit eivät oikein avaudu ensimmäisellä yrittämällä.
Palautetta opettajakokelas on saanut spontaaniudestaan ja ronskiudestaan, mutta niinhän se menee, sellainenhan minä olen. oppilaat ovat olleet reippaasti mukana oppimassa uutta, luulisi heidän ainakin jonkin aikaa tietävän, mikä ihme se lautanauha oikein on..! :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti