maanantai 24. lokakuuta 2011

Kokemuksia TVT:n käytöstä

Ia Omat kokemukseni tvt:n käytöstä

Ensimmäisellä vuosikurssilla osallistuin TVT-kurssille. Se osoittautui melko antoisaksi ja kiinnostavaksi, vaikka olinkin jo tehnyt vuosia töitä tietokoneella ja pohjalla oli graafikon tutkinto. Olen askarrellut web-sivustoja, tehnyt runsaasti kuvankäsittelyä ja graafista suunnittelua alan ohjelmilla. Sen vuoksi Word-ohjelman ominaisuuksien läpikäynti ei oikein aluksi tuntunut järkevältä yliopisto-opiskelulta.
Mutta sitten kokeiltiin äänenkäsittelyä ja videoiden editointia. Pääsin uuteen maailmaan! Tosin ohjelmien kokeilu jäi vielä lapsen kenkiin, mutta nyt ainakin tiedän, millaisia työkaluja on käytettävissä. Tuon samaisen kurssin hedelmänä syntyi myös tämä blogi, johon olen aina silloin tällöin muistanut käydä kirjoittelemassa tunnelmiani.
Varsinainen kurssityöni oli wiki-sivuston kirjoittaminen. Mielestäni olin aika pitkään pystynyt välttämään nämä blogit ja wikit, mutta nyt minulla on molemmat. Wikin kirjoittaminen lähti käyntiin lukion kuvataiteen verkkokurssin suunnittelusta. Työskentelin viisi vuotta Simpeleellä kuvataiteen tuntiopettajana opettajaopintojeni ohella. Alun perin olin tekemässä Saimaan oppimisverkolle taidehistorian verkkokurssia Venla-oppimisympäristöön, mutta päädyin sitten kirjoittamaan kurssin wiki-muotoon. Työ on vielä kesken, ja keskeneräiseksi se taitaa jäädäkin, sillä wiki ei ole koskaan valmis vaan sitä päivitetään ja laajennetaan jatkuvasti. Kuvataide-wikini löytyy osoitteesta: kuvataide.pbwiki.com

Nyt on useampi vuosi mennyt tuosta ensimmäisestä kurssista ja paljon olen oppinut lisää. Googlen palvelut suorastaan pyörryttävät - niihin olen tutustunut vain pintaraapaisun verran. Docs, Earth, Maps, Sketch up, Art Project... Vaikka kuinka paljon erittäin käyttökelpoisia työvälineita niin ihan tavalliselle pulliaiselle kuin opettajallekin. Lisäksi mukaan on tullut Second Life -virtuaalimaailma vain muutamia mainitakseni.

Ib Oma kokemukseni tvt:n opetuskäytöstä

Hienoin muisto TVT:n oppilaskäytöstä oli internetin saapuminen lukioomme Parikkalaan vuonna 1996. Se oli tarkoin varjeltu ihme ATK-luokkamme yhteydessä - mystinen punainen puhelin lasikopissa, johon ei ollut asiaa ilman opettajan läsnäoloa. Sitten abivuonna pääsimme tutustumaan siihen tehdessämme maantiedon esitelmää - ja päädyimme CIA:n sivustoille etsimään päivitettyä tietoa Nigeriasta. Olo oli kuin salaisella agentilla...
Työelämässä en tulisi enää kovinkaan hyvin toimeen ilman tietokonetta ja oheislaitteita. Käytän opetuksessa paljon nettimateriaaleja, dataprojektoria sekä digikameroita ja skannereita. Smartboard on tullut jo hieman tutuksi ja opetusharjoittelussa suorastaan rakastuin dokumenttikameraan. Tietokoneella pyörivät niin diat kuin dvd-elokuvatkin! Paljon on menty eteenpäin, mutta jatkuvaa päivitystä tarvitaan.

IIa Tämänhetkinen tietoni tvt:n opetuskäytössä (mitä tiedät tvt:n opetuskäytöstä?)

Edellä mainitut välineet eivät tietenkään löydy vielä jokaisesta suomalaisesta luokkahuoneesta, mutta onneksi oppilailla on pääsy tietokoneelle jokaisessa koulussa. Itse olen pyrkinyt päivittämään tietojani määrätietoisesti esimerkiksi sosiaalisen median opetuskäytön suhteen. Digikuvaus ja videoiden teko on jo arkipäivää, youtubesta löytyy oppilaiden tuottamaa materiaalia. Suhteellisen monella oppilaalla on kännykkäkamera, joten kuvaa voidaan tuottaa helposti. Kasvatustieteen perusopintoja suorittaessani pyrin ottamaan mahdollisimman paljon verkkokursseja, onneksi niitä oli tarjolla!

IIb-c Tämänhetkinen taitoni ja omat kokemukseni tvt:n käytöstäomassa opetuksessani (jos omaat sellaisia)

Kuten jo mainitsin, olen käyttänyt oppilaitten kanssa blogeja ja wikiä, videon muokkausta ja muuta sisällön tuottamista. Suunnittelimme oppilaiden kanssa vektorigrafiikkaohjelmalla paikalliselle paperiliiton yhdistykselle viirin, suunnittelimme Comenius-projektimme lopputuotteeksi kirjan taiton painovalmiiksi, teimme esittelyn koulusta videona yms. Paljon erilaista sisällön tuottamista voi tehdä pienin resurssein, mutta harvoin pienissä kouluissa on useampaa tietokoneluokkaa. Digikuvapäiväkirjan teko on ollut myös hauskaa ja verkkokurssitkin on sujuneet mukavasti wikin avulla. Vierailimme myös Second Lifessä ja kävimme Kiinan muurilla ja Notre Damessa. Facebookissa jaoin tietoa valvontaluokkani oppilaille, FB olisi muutenkin hyvä väline pedagogiikkaa ajatellen, koska siellä on jo paljon porukkaa ennestään.
Kokemukseni mukaan oppilailla menee hieman aikaa totutella käyttämään TVT:tä kaikissa aineissa, koska opetus on vielä pitkälti luentopitoista, varsinkin vanhemmilla kolleegoillani (oma mielipide). Kouluille pitäisi saada paljon enemmän läppäreitä tai minitietokoneita, joiden turva-asetukset eivät olisi niin tiukat ja ohjelmavalikoima rajallinen (ilmaiset lisenssit, office-paketti roskiin...!!!)
Itse tarvitsisin harjaannusta paljon enemmän 3D-mallinnuksessa, mutta muuten pärjäilen ihan mainiosti!

III Visioni tvt:n opetuskäytöstäni tulevaisuudessa (Miten kuvittelet, että voisit käyttää tvt:tä tulevaisuudessa? Näitä ei tarvitse vielä osata.)

Kamerakännykät ja oppilaiden omat kannettavat laitteet pitäisi ottaa selkeämmin mukaan opiskeluun; he ovta tottuneet käyttämään niitä, miksei siis tuttuja laitteita voida hyödyntää.? Lisäksi sosiaalista mediaa tullaan varmaan hyödyntämään enemmän ja miksei Second Lifessä voisi olla paljon nykyistä enemmän luentoja. Varmasti olisivat paljon kiinnostavampia kuin etäyhteyksien päässä oleva opettajan naama ruudulla.
Mallinnusohjelmia tai vaikkapa virtuaalimaailmoja voisi käyttää tuotesuunnitteluun (TS, TN) tai vaikkapa kokonaisen teoksen tuottamiseen (KU). Periaatteessa kaikki riippuu paljon opettajan omasta innostuksesta ja osaamisesta, sekä tietysti resursseista. Toisaalta välineiden ostaminen ei tee ketään autuaaksi, vaan TVT pedagogiikan koulutukseen olisi myös satsattava reilusti! Myöskin kaikki opettajat pitäisi velvoittaa opiskelemaan ja käyttämään uutta, eikä vetoamaan eläkepäivien lähestymiseen!

IVa Mikä on mahdollisesti vaikuttanut siihen, että vastauksiisi on tullut jotain uutta ja /tai jokin näkökulma on muuttunut, tai miksi mitään uutta ei ole tullut. Listaa 5 tärkeintä vaikuttanutta tekijää.

1) oman tietotaidon kasvaminen (ohjelmat, välineet, muut työkalut)
2) kokemus opettajana
3) kokemus nörttinä
4) “nörtti”kaverit ja hyvät vinkit heiltä
5) uteliaisuus ja jatkuva halu kehittyä

IVb Miten voin saavuttaa kohdassa III esittämäni vision?"

No lisää niitä resursseja (välineitä, koulutusta), TVT:n arvostus hyvänä työvälineenä JOKA aineessa, opetus/ oppimiskulttuurin muuttuminen

Ei kommentteja: